Yan yana yürüyorlardı eve doğru. Genellikle konuşkan bir adamdı erkek arkadaşı, ama bu gece yol boyunca susmayı yeğledi.
“Bana mı kızgın acaba” diye düşündü.
“Bir şey yaptım galiba onu bu kadar sinirlendirecek. Acaba benden ayrılmayı mı düşünüyor? Benden bıktı işte!”
Bundan sonrasının ise her yöne gitmesi mümkün.
Genç kadın kurduğu bu senaryoya uygun olarak ya karşı bir kızgınlık gösterecek ya da partneriyle ilişkisini yeniden gözden geçirmeye başlayacak, zamanında onun da kendisini kızdıracak şeyler yaptığını hatırlayacaktır.
Erkeği sessizleştiren işle, bir arkadaşla ya da aileyle ilgili olabilecek bambaşka, basit bir sıkıntı hedefini şaşırmış bir ok gibi bu ilişkiyi vuracaktır.
Aslında kehanetlerde bulunarak sabote ettiğimiz o anın geçmesini beklemek başımızı dertten kurtaracaktır belki de.
Beklediğimiz cevabı alamadığımızda, beklediğimiz saatte gelmediğinde, sürprizimize beklediğimiz gibi sevinmediğinde ya da terfimizi soğuk bir yüz ifadesiyle karşıladığında ardı ardına olumsuz düşünceler geliştirmeye başlarız.
Zihin okumak kolay mı?
“Beni sevmiyor”, “Bana aldırmıyor”, “Benden bir şey saklıyor” diye sonu olmayan bir akışın içinde buluveririz kendimizi.
Bunlara olan inancımızla da ya tartışmaya gireriz ya da eşimizden uzaklaşıveririz; belki de alır başımızı gideriz.
Haksız yere suçlandığını düşünen eş ise ona karşı saldırıya geçer ya da kabuğuna çekilir ve “Ne yaptım ben şimdi?” diye kara kara düşünmeye başlar.
İncinmiştir, ve artık onun zihni de bol bol çarpıtılmış düşünce üretebilir.
“Beni boş yere suçladı. İşte benim duygularımı umursamadığının bir başka göstergesi.”
Bir diğer tarafta da pozitif önyargı da diyebileceğimiz, flört ya da balayı devresinde yaşanan bir yanlış yorumlama, yanlış zihin okuma vardır.
“O hata yapmaz, her yaptığı doğrudur, mantıklı bir nedeni vardır, bizim iyiliğimiz için yapmaktadır”. Bu da taraflarda yanlış bir güvence, güvenlikte olma hissi yaratabilir.
Yanlış anlama ve yanlış yorumlama, bir eşin diğeri hakkında çarpık bir resim geliştirmesiyle oluşan aktif bir süreçtir. Aslolan, hiçbir zaman karşımızdakinin düşünce ve duygularını gerçekten bilemeyeceğimizdir. Diğerlerinin tutumlarını ve beklentilerini anlamak için genellikle çok da net olmayan bazı işaretlere, bu işaretleri çözebilmek için ise bizi yanıltması çok da mümkün olan kodlamalarımıza güveniriz. O andaki duygu durumumuza başlı olarak bu kodlamaları deşifre ettiğimizde ise doğru olduğuna inandığımız çarpıtılmış sonuçlara varırız.
Genellikle iletişimlerimizin netliğine odaklanma huyumuz yoktur. Aslında çiftler, hayal kırıklıkları, endişe ve öfke duygularının temel bir anlaşmazlıktan değil de hatalı iletişim ve birbirleri hakkındaki önyargılı yorumlardan kaynaklandığını gördüklerinde, zorlukların üstesinden gelebilirler. Bunları düzeltmek için attıkları her adımla eşler daha doğru ve mantıklı sonuçlara yaklaşacaklar ve evliliklerinde çatışmalara ve hatta düşmanlığa neden olan yanlış anlama kısır döngüsünden kurtulacaklardır. İlişkiye dışarıdan bakarak dinamiklerini görmek taraflar için bazen zor olabilir. Böyle zamanlarda bazen yakın bir arkadaşla ya da profesyonel yardım alınabilecek bir terapistle paylaşılabilecek bu süreci atlatmak daha kolay olacaktır.
Psikolog Esra Tuncer
Bir Cevap Yazın