Psikolojiye İyi Gelen Aktiviteler

Psikolojiye İyi Gelen Aktiviteler

psikolojiye iyi gelen aktiviteler

Kendini iyi hissetmek için günlük veya haftalık olarak belli bir rutinle yapabileceğin bazı şeyler var. Bunlar psikolojiye iyi gelen aktiviteler.

Bunlardan bazıları çok kolay, hatta belki daha önce denedin veya bazılarını zaten uyguluyorsun ama bazılarını da bugüne kadar hiç yapmadın.

Birazdan bu aktivitelerden bahsedeceğim ve bu listedekilerden en fazla kaç tanesini yapabilirsen, kendini o kadar daha iyi hissettiğini de fark edeceksin.

Pozitif psikoloji

Pozitif psikoloji bize, hangi düşünce ve aktivitelerimizi değiştirirsek daha mutlu olabileceğimizi sorgulama cesareti verir.

Pek çok insan bugün, bir yerlerde hayatının en güzel gününü yaşıyor. Çok mutlu ve kendini çok huzurlu hissediyor. Bunu yaşayacak olan bir sonraki kişi sen olabilirsin.

İyi bir psikoloji için günlük plan

Sağlıklı bir ruh haline sahip olmak için günlük olarak yapabileceğimiz basit bir liste var. Ancak her ne kadar kolay gibi gözükse de, listeyi tam olarak tamamlamak çoğu kişiye zor gelebilir.

Burada yer alan bu günlük aktivitelerden kaç tanesini uyguluyorsun?

  • Derin ve sakin bir gece uykusu
  • Durup güzel bir anın tadını çıkartmak
  • Stres topuyla oynamak
  • Egzersiz yapmak
  • Birine yardım etmek
  • Bir hayvana veya bitkiye dokunmak

Listede yer alan “stres topuyla oynamak” nefes egzersizi veya yoga yapmak da olabilir. Veya sakinleştirici bir duş almak da. Bu, bizim günlük stresle baş etme yöntemimizdir.

İyi bir psikoloji için günlük plan

Kendini iyi hissetmek için bu egzersizleri yapabilirsin. İstersen bunları günlere bölebilir ve kendi rutinini oluşturana kadar, nasıl yapman gerektiği konusu üzerinde çalışmış olursun.

Egzersiz yapmak, otobüsten bir durak önce inmek veya asansör yerine merdivenleri kullanmak da olabilir. Hem kalp sağlığımız için hem bir anksiyete azaltıcı hem de dopamin ve serotonin salgılatıcı olarak gerekli.

Birine yardım etmenin kendimize olan saygımızı artırdığını biliyor muydunuz? Bu da bağlantılı olarak yalnızlık hissini ve depresyon seviyesini oldukça azaltan bir aktivite.

Psikolojiye iyi gelen aktiviteler

Her gün kendimi nasıl iyi hissederim” denildiğinde, günlük olarak yapılabilecek kolay aktivitelerden bahsettik. Şimdi sırada genel olarak psikolojiye iyi gelen aktiviteler var.

  1. Komik bir şey bul
  2. Kayıt tutma
  3. Gelecekte günlük yazma
  4. İyilik tutanağı
  5. Şükran ziyareti
  6. Pozitif bakış açısı

Şimdi bu maddeleri tek tek inceleyelim ve örneklerle birlikte neyi nasıl yapabileceğimize bakalım.

Komik bir şey bul

Her gün kendinize görev edinin komik bir şey bulun. Bu, sizin başınıza gelen bir şey olabilir, etrafınızda gerçekleşmiş bir olay olabilir.

Bu egzersizi yapmaya başladığınızda, yabani otların içinde açmış olan minik bir çiçek de size komik gelecek ve böylece sizi mutlu edebilecek olan minik detaylara karşı farkındalığınız artacak.

Kayıt tutma

Diyelim ki iş yerinizde veya okulda iyi bir şey yaşadınız, veya otobüse binerken. Bunu detaylarıyla yazın. Konuya sorular sorun. Bu nasıl oldu? Bu başarıyı elde etmek için neler yaptım?

Aynı şeyi yaşadığınız kötü veya üzücü, kırıcı bir olay için de yapın. Ne olsaydı bu yaşanmazdı? Bir daha yaşanmaması için ne yapabilirim? Detaylı şekilde olay için soru sorup cevaplayın.

Gelecekte günlük yazma

Şu anda diyet yapıyor olabilirsiniz veya eğitim alıyor olabilirsiniz. Motive edici çalışmalar arasında çok önemli bir yeri olan bu egzersizi her gün yapabilirsiniz.

Gözlerinizi kapatıp hayal edebilirsiniz. İstediğiniz kiloya gelmişsiniz, üzerinizdeki kıyafetleri düşünün, yürüyüşünüzü, duruşunuzu… Ne kadar çok detaylandırırsanız o kadar iyi. Acele etmeyin.

Aynı şekilde günlük yazmak da motivasyonunuzu yükseltecektir. Aldığınız eğitim sonucunda neler yaptığınızı, bir gününüzün sabahtan akşama kadar nasıl geçtiğini değerlendirin.

İyilik tutanağı

Gün içinde yaptığınız tüm iyiliklerin tutanağını hazırlayın. Bu, yaşlı birinin poşetlerini taşımaya yardımcı olmak da olabilir. Dolmuşa bindiğinizde “günaydın” demek de.

Bu tutanağı yazmaya başlamak sizi aynı zamanda olaya teşvik edecek ve size farkındalık kazandıracaktır.

Şükran ziyareti

Akrabalarınız ve yakın dostlarınız dışında değer verdiğiniz bir kişi hakkında bir mektup yazın. Daha sonra bu kişiyle buluşun ve mektubu ona hediye edin.

İsterseniz ona bir hediye alıp, üzerine bir not yazabilirsiniz.

Pozitif bakış açısı

Yapılan pek çok deneyde; farklı kişilerin aynı olaya farklı bakış açıları ile yaklaştığı defalarca tespit edilmiştir. Güneşli bir gün kimilerini heyecanlandırırken, kimilerini de aynı şekilde strese sokabilir.

Yağmurlu bir gün bazı insanlar için romantizmi, bazı insanlar için ise çamur ve trafiği çağrıştırabilir. Olaylara karşı pozitif bir bakış açısı oluşturabilmek için bu egzersizi yapabilirsiniz.

Sizi sıkan, strese sokan, mutsuz eden, size endişe hissettiren bir olay yaşadığınızda bunun en az bir tane iyi yanını düşünün.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi