Kedi, köpek, balık, tavşan gibi evde hayvan beslemenin psikolojik faydaları ve etkileri oldukça fazla. Özellikle anksiyete, depresyon, intihar düşünceleri gibi konularda olumlu etkisi var.
2000’li yılların başından beri tüm dünyada giderek depresyon, anksiyete, panik atak ve bipolar bozukluk vakalarında artış görülüyor.
Bunların sebebi elbette dopamin, serotonin gibi hormonlaa bağlı olmakla birlikte, kullanılan ilaçlar, teknoloji çağına geçilmesi (ki burada fomo önemlidir veya dopamin detoksu) ve bireyselleşmenin önemli bir yeri var.
Çünkü insan sosyal bir varlıktır. Eskileri düşünürsek çoğu anneanne, dede kedi köpek beslerdi. Oysa şimdi çoğu kişinin elinde ve kucağında bilgisayar, laptop, cep telefonu var.
Hayvan beslemenin psikolojik faydaları
Yapılan pek çok araştırmada hayvan beslemenin psikolojik faydaları dikkat çekmekte. Özellikle ruh ve zihin sağlığı açısından.
Evde hayvan beslemenin psikolojik etkileri arasında ilk sırada depresyon, anksiyete ve stres seviyelerindeki düşüş dikkat çekiyor.
HABRI’nin raporuna göre evde hayvan besleyenlerin %74’ü psikolojik olarak kendilerini çok daha iyi hissettiklerini bildiriyor. Liste halinde bakalım.
- Anksiyeteyi azaltır
- Depresyona iyi gelir
- Yalnızlık duygusunu uzaklaştırır
- Kişiye sorumluluk alma fırsatı verir
- Empati yeteneğini yükseltir
- Stres seviyesini azaltır
Özellikle PTSD (travma sonrası stres bozukluğu) yaşayan kişilerde hayvan terapisi, anksiyete ve uyku problemleri üzerinde oldukça etkilidir.
Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, sosyalleşmeyen kişilerin ölüm riski diğerlerine göre iki kat daha fazladır. Diğer canlılarla sosyalleşmek hem fiziksel hem de psikolojik olarak insanın ihtiyacıdır.
Çoğu hayvan sahibi, besledikleri hayvanı ailelerinin bir bireyi olarak görürler. Bu onlara hem neşe hem de huzur hissi yaşatır. Diğer bir canlıya yardım etmek kadar insanı mutlu eden bir şey yoktur.
Hayvan beslemenin psikolojik etkileri
Hayvan beslemenin psikolojik etkileri yanı sıra fiziksel etkileri de vardır. Örneğin bir köpeğiniz varsa, sizi yürüyüşe, dışarı çıkmaya teşvik eder.
İnsan evde, bir odanın içinde yaşamaya programlanmamıştır. Kapalı alanlarda çalışan ve sonrasında bunu evinde devam ettiren kişilerin fiziksel ve zihinsel hastalıklara daha açık olduğu bilinen bir gerçektir.
Hayvan beslemek tıpkı günlük yazmak gibi insanı rahatlatan, stres giderici ve sakinleştirici özelliğe sahiptir.
Hayvan beslemenin zor yanları
Tıpkı bir insana bakar gibidir. Bir çocuğunuz olsa, neredeyse aynı şeyleri yaşarsınız. Onu yedirmek, temizlemek, dinlemek, anlamak ve ona sevgi saygı duymak ortak noktalardır.
Ancak hayvan beslemenin zor yanları da vardır. Onu bırakıp tatile gidemeyebilirsiniz, hasta olduğunuzda onu dışarıda gezdiremeyebilirsiniz, o hasta olduğunda bu sizin için maddi bir yük olabilir.
Tüylü bir hayvan besliyorsanız (kedi, köpek gibi) mevsimsel olarak tüyleri dökülür. Bu tüyleri yutmak zararlı olabilir.
Tıpkı insan gibi, hayvan da doğanın bir parçasıdır ve doğada bulunmak zorundadır. Onu kapalı alana kapatamazsınız, özgürlüğüne de saygı duymanız gerekir. Ve onun da sosyalleşmesi gerektiğini unutmamalısınız.
Bir Cevap Yazın